Ny text på HostUp>
I media brukar laktosintolerans, celiaki och diabetes nämnas som välfärdssjukdomar, vilket skulle påskina att det är självförvållade sjukdomar som ingen behöver utveckla om man lever på ett korrekt sätt. Denna myt har även spridits av okunniga ”vardagsexperter” som sprider myter istället för fakta.
Det är numera i låginkomstländer som diabetes ökar som mest. En av faktorerna för denna ökning, förutom förändrade matvanor, är en längre livslängd bland befolkningen. För att hårddra det hela: det faktum att folk i fattiga länder får en ökad levnadsstandard och lever längre ökar risken för diabetes.
När det gäller laktosintolerans så är det en ofarlig om än obehaglig sjukdom. Kroppen är överkänslig mot mjölksocker, men det är inte en allergi. Det föreligger heller ingen påvisad risk om ökad dödlighet bland laktosintoleranta i jämförelse med personer som kan bryta ner mjölksocker. Med en anpassad kost kan en laktosintolerant person leva ett i stort sett symtomfritt liv.
Celiaki är precis som diabetes en autoimmun sjukdom. När det gäller risken för förtida död beräknas risken att dö i förtid i celiaki att vara 21 procent högre än för personer som inte har celiaki. Det rör sig framför allt om risker att dö i förtid i hjärt-kärlsjukdomar, luftvägssjukdomar och cancer.
För diabetes är bilden en annan. Förutom att personer med diabetes typ 1 har en mer än dubbelt så stor risk att dö i förtid även vid en väl fungerande diabetesbehandling, har personer med diabetes typ 2 har en ökad risk med 27 procent. Under 2019 avled 4 miljoner människor i världen av diabetes. Diabetes är i sig en dödlig sjukdom vid bristande, felaktig eller avsaknad av behandling. På så sätt skiljer sig diabetes från såväl celiaki som laktosintolerans.
Antalet personer med diabetes i Sverige är jämförbar med andelen laktosintoleranta. Och närmare tre gånger så många har diabetes som personer med glutenintolerans (celiaki).
En viktig del av behandlingen av alla dessa tre sjukdomar är en anpassad kost. När det gäller laktosintolerans och celiaki har de svenska livsmedelsbutikerna på ett förtjänstfullt sätt börjat anpassa sitt sortiment. I de flesta butikskedjor finns idag glutenfritt bröd, glutenfritt mjöl, laktosfria mejeriprodukter med mera.
När det gäller diabetes är situationen dock en annan. Även i de större kedjorna ICA och COOP saknas ofta helt produkter som är anpassade för en diabetiker. En så enkel sak som sockerfri sylt, en produkt som finns på marknaden och är väldigt lätt för butikerna att beställa hem om viljan finns, saknas i flera av ICAs och COOPS medelstora butiker. I Malmö krävs att du handlar i någon av stormarknaderna utanför stadskärnan för att hitta ett acceptabelt utbud av sockerfria produkter. Hit hör inte bara sylt, utan även matvaror som ingår i en familjs vardagliga kost: bröd med låg andel socker och kolhydrater, sylt (som jag nämnt ovan) yoghurt med låg sockerhalt eller helt osockrade produkter med mera. I COOPs Malmö kan man få känslan av att diabetiker ska leva på knäckebröd och vatten. Precis som straffångarna på Långholmen en gång i tiden.
Gemensamt omfattar dessa tre grupper upp till 20 procent av befolkningen, vilket är fler än de flesta riksdagspartier lyckas samla. Det är således en viktig grupp för livsmedelsbutikernas omsättning. Personligen kommer jag att bojkotta de butiker som väljer bort de diabetesapassade varorna. Jag hoppas att konsumenter med celiaki och laktosintolerans agerar på ett liknande sätt för att tvinga butiken i deras närområde att anpassa sitt utbud. Det är vi kunder som har makten: möt våra krav eller tappa oss som kunder.
FAKTA
Så många har autoimmuna sjukdomar.
Celiaki (glutenintolerans): 2%
Laktosintolerans: 4-10%
Diabetes: ca 5%, ökande.
Lämna ett svar